top of page

אודות מרכז מורשת בני-מקרא

הסיור במרכז המורשת  
הסיור מודרך ומתאים ליחידים ולקבוצות,
משך הסיור: כ-45 דקות.
לפרטים והזמנות: 02-6286688

בשעה טובה ומוצלחת, ושבח לבורא עולם, עמותת היהדות הקראית העולמית שמחה לבשר על פתיחתו של מרכז מורשת בני מקרא. מרכז המורשת בנוי בשלושה מפלסים תת קרקעיים מסביב לבית הכנסת הפעיל העתיק ביותר, ברחוב הקראים בירושלים.

 

הסיור מתחיל בצפיה בסרט קצר על הקהילה, מנקודות מבט שונות - הן מבני הקהילה והן מהעולם האקדמי- שנותנות למתבונן הבנה רחבה על היהודים בני-מקרא.

בשני המפלסים הבאים מוצגות רפליקציות של כתבי-יד עתיקים, שנכתבו בידי חכמים קראים לאורך הדורות. התערוכה כוללת מוצגים ויזואליים, קטעי אודיו להאזנה מפיוטים שונים: טקס ברית מילה, סדר פסח ושירי שבת של בנות הקהילה. גולת הכותרת בסיור היא התבוננות אל תוך בית הכנסת דרך שני חלונות עליונים. 

 

מי הם היהודים הקראים?

מדוע הם קראו ליהודי התפוצות במאה העשירית לזנוח את הגלות ולעלות לארץ ישראל ולירושלים? במרכז מורשת בני מקרא תגלו מה מקורה של הקהילה, תשמעו על תור הזהב של קהילה, שחיה בירושלים מאז המאה ה 8- ועד ימינו ועל תרומתה הגדולה והחשובה לשימור הנוסח של התנ"ך ולשפה העברית בה אנחנו מדברים.
המרכז נמצא במתחם בית הכנסת העתיק בעולם שעדיין מתפללים בו. במרכז צופים בסרט המציג את סיפור הקהילה ממספר זוויות ומנקודות מבט שונות - מהעולם האקדמי ועד לבני הקהילה. בשני המפלסים התחתונים מוצגות רפליקות של כתבי-יד עתיקים ונדירים שנכתבו בידי חכמים קראים לאורך הדורות (על כתר ארם צובא, שמעתם?). התערוכה מתמקדת בייחוד של בני מקרא ובפרשנות שלהם לחגים ולמנהגים וכוללת גם חפצים, קטעי אודיו של פיוטים מטקסים שונים, ביניהם טקס ברית מילה, סדר פסח ושירי שבת של בנות הקהילה. גולת הכותרת בסיור היא הצצה לתוך בית הכנסת, שמפגישה את הצופה עם בית הכנסת העתיק בירושלים בו מתפללים היהודים הקראים על שטיחים וללא נעלים, ושמר על ייחודו במהלך מאות שנים.

מרכזי הקהילה בארץ ובעולם 


ירושלים: בית כנסת העתיק ביותר בארץ, נמצא ברובע היהודים ברחוב הקראים.

רמלה (מרכז רוחני של העדה) 2 בתי כנסת בעיר רמלה, אשדוד מרכז יהודי קראי גדול עם 2 בתי כנסת בעיר אשדוד. קהילות נוספות קיימות בערים בת–ים,  בית עזרא, קריית -גת , באר-שבע, ערד, אופקים וכן בשני מושבים מושב רנן ומושב מצליח.


כל מרכז רוחני בארץ  מכיל בית כנסת ולרוב גם בית מדרש ו/או אולם כינוסים המשמש את בני הקהילה לצרכיו הדתיים (תפילות ,ברכות ,הדלקת נרות שמן) והקהילתיים (בריתות, חתונות, אזכרות וכו'). בכל מרכז מתקיימות בכל יום תפילות חול (בוקר וערב) תפילות שבת ותפילות ראש חודש ותפילות חגים מועדים. מתקיים שעור תורה פעם בשבוע בנושא פרשת השבוע והלכות. בכל ראש חודש מתקיימת תפילה חגיגית ואנו מקיימים מפגש קהילתי של כל בני הקהילה אשר מלווה בכיבוד קל ושירה ומטרתו לגבש את בני הקהילה. כמו כן יש מרכזים רוחניים של העדה בתפוצות במדינות: צרפת, ארה"ב, טורקיה, רוסיה.

יסודות דתנו ועיקרי האמונה 


האמונה וההלכה היהודית הקראית מבוססת על 3 עקרונות:
הכתוב: כלל המצוות הכתובות בתורה הקדושה אשר ניתנה למשה במעמד הר סיני (מצוות "עשה" ומצוות "לא תעשה").

ההיקש: לימוד פירושים של חוקי התורה  ע"י השוואתם לחוקים אחרים שבתורה. התאמת חיי האדם ומעשיו בכל עת לרוח המצוות שנכתבו בתורה בלי להוסיף או לגרוע מהכתוב, לדוגמא: "ארור משגה עיוור בדרך" (דברים כ"ז ,18 ) ההיקש הוא : איסור כל ענייני הערמה והעלמה במשא ובמתן בין בענייני מסחר עסק וכל דבר אחר.

סבל הירושה: (או העתקה המשתלשלת) מסורת או מנהגים (כגון אופן ביצוע: שחיטה, מצוות המילה, וטקס הנישואין) אשר עוברים מדור לדור ובתנאי שאינם סותרים את הכתוב בתורה הקדושה. מצוות אלו כתובות והתורה לא הרחיבה עליהם את הביאור ואופן עשייתם והניחה הדבר על המנהג הקדום.

מחירון
bottom of page